Toenk

Schilderijen Galerie

Toenk op eigen benen

leave a comment »

IMG-20130411-WA0000
Met een daverende finale heeft Toenk op 1 april afscheid genomen van de Muzerije. Het leek wel een grap. Op donderdagavond stonden we nog te schilderen en lieten we onze natte doeken achter in de atelierruimte in Perron-3. De volgende week zouden we gewoon weer verder gaan omdat we de ruimte hadden gehuurd van Perron-3. Op vrijdag kwam er een telefoontje dat Perron-3 leeg werd gehaald door de Muzerije. Na druk telefonisch overleg spoedde Paul van Pelt zich naar Perron-3 waar hij de natte schilderijen uit de handen van de verhuizers wist te redden. Ze werden met hulp van medewerkers van Perron-3 veilig opgeslagen in de kamer van de directeur. Op 11 april hebben we onze wekelijkse schilderavond weer hervat in een lege ruimte.

De Muzerije heeft door bezuinigingen gedwongen begin dit jaar besloten te stoppen met een flink aantal cursussen. Eén van de ontslagen docenten was Arno Mertens. Dit betekende ook het einde van 20 jaar schilderen bij de Muzerije van de 15 leden van Toenk. Hoewel de Muzerije zich profileert als huis van de amateurkunst paste Toenk niet in het concept van de Muzerije. Wat 20 jaar geleden begon als een cursus met individuele inschrijvingen is uitgegroeid naar een hechte groep van 15 mensen die samen schilderen, exposeren en weekenden organiseren. De Muzerije bleef ons zien als individuele cursisten die zich elk jaar voor een cursus in moesten schrijven. Elk jaar stond er weer een cursus in het programmaboekje die bij voorbaat al vol was. Jaarlijks kregen wij een brief dat vanwege de bezuinigingen de docent mogelijk ontslagen zou worden. Wij vulden dan tegelijk op 15 formulieren in dat we alleen met Arno verder wilden en dat we de algemene voorwaarden verwerpen. Diverse keren hebben we met de opeenvolgende directeuren en afdelings managers geprobeerd gesprekken te voeren over andere concepten dan de cursus. In het Muzerije jargon waren we echter “gecompartimenteerd” en wel in een exit compartiment.

Toenk heeft als groep nu een eigen weg gekozen. Er is een vereniging opgericht die de activiteiten voortzet. Er is een punt gezet achter een jarenlange soap met de Muzerije.

Written by Dick Steenhuisen

13 april 2013 bij 11:26

Geplaatst in Alle berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: